Галерия

Ивановден

Весел празник празнуваха жителите на село Иваново на  7 януари 2013 година .Тяхното село имаше имен ден. Преданията  и легендите говорят ,че името на селото е дошло от дълбока древност. Дали от Иван Асен  II, идвал да посети отшелник, живял в долината на Русенски Лом и го дарил с много злато, дали от Иван Александър, изобразен като ктитор, държащ в ръце  скала, на която се очертават две сгради, но най вероятно името на селището идва от чифликчията, владял цялото землище-Иван Кузма.  До 1920 година селото се наричало Иван чифлик.
Много вода е изтекла през коритото на Русенски лом. Много поколения са се сменили. Скътаното в каменния дол село помнело и добри и лоши времена.    Заредили се  години и десетилетия. Хората продължили да живеят, да се раждат и умират. Времената станали по-модерни. С построяването на железопътна линия  високо на равното, селяните потърсили по-добър начин на живот. Построили си училище, машинотракторна станция, здравна служба.
С указ № 460/14.09.1961 година на президиума на Народното събрание е заличено старото село Иваново и се признава гара  Иваново за село със същото наименование.
Израства ново село,  електрифицирано, водоснабдено и с благоустроени улици. Разтварят  врати детска ясла и градина, здравен дом, нова общинска сграда, център за туризъм.
В последните години жителите на хубавото и китно село Иваново чувствително намаляха, но духът на първите заселници , на хората поставили началото е жив. Докато той се предава от поколение на поколение, село Иваново  ще пребъде.

 
   

 

 

 

28.02.2011 г. - с. Щръклево - Откриване паметник на загиналите Руски войни във войната 1877-1878 г.
 
 Среща с кмета на общината Участници в журналистически тур