Фестивал на гъбата

 

Още по-атрактивен за любители не само на екзотични специалитети и на местния фолклор, но и за  множество производители е свързаният с местния поминък “Фестивал на гъбата”, провеждан също в края на май,  в с. Красен.  Именно тук се намира и най-големият гъбозавод на Балканския полуостров. 
Местна легенда разказва, че първите хора са поризлезли от гъбите. Може би затова в село Красен гъбите са на особена почит. Хората от селото твърдят, че от тях могат да се направят повече от сто ястия.  На този ден хора от цялата община се събират на площада в центъра на селото, пред кметството, за да се веселят заедно и да почетат традицията. Празникът привлича туристи и гъбари от цялата страна и от чужбина. Вниманието на присъстващите бива привлечено от кулинарна изложба – конкурс с дегустация, щандове с различни специалитети от гъби  местно производство, рисунки и фигури на тема Гъби.
Гъбата присъства във всичко на масата от супата до десерта. Специално жури определя  победителите в кулинарния конкурс. Празничната програма включва и изпълнения на фолклорни самодейни състави от малки и големи танцьори и певци от общината.
На тържеството присъстват народни представители, представител на областната управа, общински съветници и кметове от региона.