29 юни – Ден на безопасността на движението по пътищата

Във връзка с 29 юни – Ден на безопасността на движението по пътищата, Община Иваново съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовава всички участници в движението по пътищата към отговорно отношение на пътя!
  • ПИШИ КОГАТО СТИГНЕШ! Изпращането и четенето на съобщения откъсва погледа на водача от пътя за около 5 секунди. Това означава, че при шофиране със средна скорост от 80 км/час, изминавате приблизително дължината на футболно игрище със затворени очи. Достатъчни са 3 секунди отклонение на внимание, за да предизвикате катастрофа.

  • СКОРОСТТА УБИВА! Несъобразената или превишена скорост са сред основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия. Доказано, увеличаването на средната скорост е пряко свързано, както с вероятността от възникване на катастрофа, така и с тежестта на последствията от нея.

  • КОЛАНЪТ СПАСЯВА ЖИВОТ! Удар с 40 км/ч се равнява на падане от пететажен блок! Над 100 живота можеха да бъдат спасени за година в България, ако шофьорите и пътниците в превозните средства бяха поставили предпазните си колани. ЗА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО НЯМА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ!

  • НА ПЪТЯ ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО! Над 60 % от всички пътнотранспортни произшествия със загинали и ранени настъпват на територията на населените места. Децата и възрастните хора са най-уязвимата група пешеходци.